14-05-IMAGE 07-CLOSE-UP 3.jpg
Exterior_Full_view_web.jpg
H2_Golden Hill Street View West.jpg
19-3871_13_Street View.jpg
23-3820_12_Street View West.jpg
3.jpg
36-02-IMAGE 04-RENDERING.jpg
MONDE-Exterior-2.jpg
Final In Progress 05.01.06_050806.jpg
Walnut View 2.jpg
BH Final 3d.jpg
side-view.png
Exterior_Full_view_web.jpg

Lofts at Moonlight Beach


Lofts at Moonlight Beach


THE LOFTS AT MOONLIGHT BEACH

Encinitas, CA - 18 Residential Loft Units / 13,500 S.F. Commercial Retail Space


Gold Nugget Award of Merit “Outstanding Mixed-use Project” Pacific Coast Builders Conference

The Lofts at Moonlight Beach a mixed-use, work-live community, were designed with contemporary forms and massing, and finished with the natural materials of stone, wood and stucco found in the local community.  Through the use of creative architecture, we created pedestrian access to the diverse, family-owned village scale shops that open onto plazas finished with natural landscaping, fountains and natural paving materials. The two-story loft units vary in size from 1,500 - 2,500 square feet, with several of the units offering roof top decks and panoramic ocean views.


Owen McGoldrick Photography

    

H2_Golden Hill Street View West.jpg

Golden Hill Row Homes


Golden Hill Row Homes


Golden Hill Row Homes

Golden Hill, San Diego, California - 20 Residential Detached Row homes (Cloud Condos)

Gold Nugget Award of Merit “Best On-The-Boards Multi-Family” Pacific Coast Builders Conference

>> WATCH A FLY-THROUGH ANIMATION OF THIS PROJECT

Golden Hill Row Homes is a 20 unit, multi-family residential project designed for families and urban professionals who desire a home in close proximity to downtown San Diego. Designed to be “for sale”, each unit has a two car garage with two or three levels of living space that include private terraces and a common landscaped motor court.

The architecture is contemporary in style with elements reminiscent of local craftsman design.  Stone bases and site walls blur the transition from landscape to structure and the blend of exterior plaster and wood siding grace the facades.  The outdoor spaces are laced with trellises that include horizontal sun shade “eyebrows” to control the solar orientation.

Golden Hill Row Homes will utilize sustainable building strategies to reduce the impact imposed on the site and the environment.  Photo-voltaic roof panels will be utilized to harness solar energy and to offset the energy demands for the occupants.

19-3871_13_Street View.jpg

Greenstone Row Homes


Greenstone Row Homes


Greenstone Row hoMes

Bankers Hill, San Diego, California - 10 Residential Attached Units

Gold Nugget Grand Award “Best Multi-Family Housing Community” Pacific Coast Builders Conference

Greenstone Row Homes is a  10 unit urban infill, multi-family residential project Designed in concert with Design Consultant De Bartolo Design Studio.  

The Architecture is modern in style with elements reminiscent of traditional row homes with walk up entry stairs and front door.  Each unit is architecturally framed for individuality with site walls blurring the transition from landscape to structure; layering of forms and materials is carried through with varied massing and a blend of plaster, tile and wood siding.  Outdoor spaces are defined with trellises and horizontal sun shade “eyebrows” to control solar conditions.

The one, two and three-bedroom homes ranging from 1,500 – 1,900 square feet feature a private entry porch, outdoor terraces, rooftop decks, and modern interior living spaces over a two car enclosed garage with private entry.”

This Row Home project utilizes solar energy building strategies consisting of overhang shading devises, sensitive site design, high efficient equipment, low-E tinted glass, building orientation as well as other forms of sustainable building elements to reduce the impact on the site and the environment.

23-3820_12_Street View West.jpg

Golden Hill Eleven


Golden Hill Eleven


GOLDEN HILL ELEVEN

Golden Hill, San Diego, California - 11 Residential Attached Units

Gold Nugget Award of Merit “Best On-The-Boards Multi-Family” Pacific Coast Builders Conference

This project consists of eleven, three story attached townhomes located on a challenging hillside urban in-fill property.  The steep site is crisscrossed with utility and drainage easements limiting the build-able area.  Through careful positioning of the buildings along with terraced Landscaping of the easements, the project provides a successful transition from the street and a sense of community. The concept was to provide each home with individual privacy and a sense of home ownership.

Each home, with approximately 1,700 s.f., has a two car garage on the lower level with the entry, living/dining and kitchen at level two and a circulation stair leading either up or down to the bedrooms.  The floor to ceiling windows at the living space is directed to capture views while providing daylight and solar comfort.  The architecture is contemporary modern in form with white stucco massing, Rheinzink metal siding, frosted glass garage doors and aluminum framed windows and doors.  Long, overhangs provide shade control and directional form.

This townhome project utilizes solar energy building strategies consisting of photo-voltaic roof panels to offset the energy demand, sensitive site design, high efficient equipment, low-E tinted glass, building orientation as well as other forms of sustainable building elements to reduce the impact on the site and the environment.

The design challenge was to create eleven private homes on a steep hillside property that is dissected with existing utility easements while providing a feeling of individuality and neighborhood. 

The exterior architecture blends contemporary style with natural elements to create a sense of the structure and landscape blending together. The homes have been designed with plenty of eco-friendly and energy-saving features, including dual-zone air conditioning and tankless water heaters. Homes are also solar ready and come plumbed for a full-home water filtration system.

The open kitchen offers residents generous storage and stylish finishes, from the standard quartz countertops to stainless steel appliances. A large island also comes standard and houses the microwave to free up valuable counter space. The horizontal window over the sink is a popular touch and indicative of the thought that went into the home’s overall look.  San Diego-based H2 | Hawkins + Hawkins Architects, Inc., won a Gold Nugget Award of Merit from the Pacific Coast Builders Conference for its design.

Ten of the residences include a full master suite on the top floor, with a generous master bedroom, bath and walk-in closet to provide the ultimate private retreat for homeowners. Other floor plans include the master suite plus a secondary bedroom and bath on the top level, but all master bedrooms include a balcony with a fireplace to enjoy the surrounding canyon views.

Depending on the floor plan, the first level consists of a den or office space, as shown here, or a guest bedroom and bath suite. With the first level separated from the master bedroom on the third level, both homeowner and guests have added privacy. Each home comes with an attached two-car garage on the first level, a valuable and hard-to-find amenity for the area.

The open concept of the living space on the second level perfectly suits the urban professional lifestyle by providing plenty of space to entertain. The kitchen, dining and living spaces flow easily from one to the other, and sleek, vertical windows provide plenty of natural light. All floor plans include at least one second-level balcony, and some plans have the main entry on the second level.

The living space on the second floor takes full advantage of all of that California sunshine with high ceilings to reflect the natural light. There’s plenty of room to create more intimate seating and lounging areas, and a half-bath provides extra convenience for when guests are over. Hardwood floors throughout help unify the space and add warmth to the contemporary design.

3.jpg

Structure Lofts


Structure Lofts


Structure Lofts

San Diego, California - 25 Unit Residential, 2,340 s.f. Commercial, Adaptive Re-use / Mixed Use

Gold Nugget Award of Merit “Outstanding Adaptive Re-use / Mixed-Use Project" Pacific Coast Builders

2014 ORCHIDS & ONIONS - ORCHID AWARD

2014 BUILDERS CHOICE AWARD,  GRAND - ADAPTIVE REUSE AWARD

The Project is located one block from the city’s central park, in a pedestrian friendly, mixed-use urban center.

This classic, four-story, modern building, offering panoramic views of the city skyline, the park and bay served as the city’s Blood Bank for nearly forty years.  Built with open concrete coffered ceilings, columns, and floors; the original elements were covered over throughout the years.

Our goal was to design expansive, energy-efficient units and expose the concrete interiors to create a bold, clean, industrial loft.  The concrete was sandblasted; the concrete floors were ground smooth and sealed; single glazed windows were replaced with energy efficient, dual glazed floor- to-ceiling vinyl windows; and new energy efficient mechanical and electrical systems were installed.

The unit floor plans were left open to provide for a flexible work live environment, including the layout of the modern linear kitchens.  Private exterior balconies, with bi-fold glass doors, were added; with the ground floor units opening out to private landscaped patios.  The ground floor commercial space was designed for a future restaurant, office or retail use.

Through the adaptive re-use of this timeless structure, an innovative loft-living opportunity has been realized for upscale urban professionals.

 

Brent Haywood Photography.

36-02-IMAGE 04-RENDERING.jpg

Front Street


Front Street


Front Street Homes

San Diego, California - 3 Row Home Units

Gold Nugget Grand Award “Outstanding Attached Project” Pacific Coast Builders Conference

The design challenge for the Front Street project was to create three private homes on a 50’ x 100’ narrow infill lot that overlook the city and the bay, while providing a feeling of individuality and privacy for the occupants.  A landscaped motor court provides the transition from the street and allows for a sense of community.

Each four story home is approximately 1,900 square feet and includes a two car garage.  Entry to the homes is at level one with a circulation stair leading up to the level two bedrooms, the level three living/dining and kitchen areas, and the level four master bedroom suite and terrace.  The floor to ceiling windows in the living areas capture the city and bay views while providing daylight and solar comfort. 

The architecture is contemporary modern in form with white stucco massing, Rheinzink metal siding, frosted glass garage doors and aluminum framed windows and doors.  Long, angled overhangs provide shade control and directional form, while the cut face masonry at level one identifies the base and provides terraced landscaping.

MONDE-Exterior-2.jpg

Monde


Monde


MONDE

San Diego, California - Retail 3,000 s.f. Residential 13 Units Mixed-Use

Employing a contemporary Modern Architectural style with clay-tile and plaster, steel solar control screens and solar green glass, MONDE introduces a clean, sophisticated vision as one enters the diverse community of Hillcrest in San Diego. This diverse quality is represented in the buildings multi-use program, occupancies and the buildings form, layering and materials.

Above street level the residents enter an elevated courtyard.  This semi-private space with landscaping acts as the resident’s front porch with a sense of security and peace from the active street. The residential units consist of 2-story townhomes to maximize views with contemporary open interiors and generous natural light and ventilation.  Vertical and horizontal sun control elements reduce direct sunlight, add privacy while introducing a sculptural building element.

 The environmentally responsive approach of the building form, materials and equipment selection provides a sustainable product sure to encourage continued conservation in this diverse community.

Final In Progress 05.01.06_050806.jpg

Lauretta Street Town Homes


Lauretta Street Town Homes


Lauretta Street Town Homes

San Diego, California - 4 Town Home Units

Walnut View 2.jpg

Carlsbad Beach Homes


Carlsbad Beach Homes


Carlsbad Beach Homes

Carlsbad, California - 14 Town Homes

The Row Home community, within walking distance from the ocean, was designed to be contemporary in style with elements reminiscent of the “beach cottage” vernacular that includes white lapped siding, white trim, white trellises, white picket fences and gray standing seam roofs.  The layering of forms and materials is carried out via the varied massing of wood siding and roof planes; with the outdoor spaces defined with lace trellises and arbors to control the solar conditions. The three story loft living spaces, over enclosed garages, open out to terraces with ocean views. The design challenge was two-fold; to work within the constraints of the beach community guidelines that included restrictive height limits and to find a creative solution in which to offer ocean views.

Built with conscious thought in mind, the project uses sustainable building strategies consisting of photo-voltaic roof panels, high efficiency equipment and appliances, and low-E tinted glass.  Due to continued drought conditions facing the area, the private front yards will be planted with drought tolerant, indigenous coastal plants, irrigated by a subsurface drip soaking system that will reduce water usage by 50% over normal applications; and the vehicular paving was designed to recharge stormwater and nuisance water back into the local ground plane.

BH Final 3d.jpg

Bankers Hill


Bankers Hill


Bankers Hill

San Diego, California

side-view.png

Arbor Terrace


Arbor Terrace


Arbor Terrace

SAN DIEGO, CALIFORNIA - 71 AFFORDABLE 3 & 4 BEDROOM UNITS

Arbor Terrace is a 71 unit multi-family affordable housing project meeting the requirements for the City of San Diego and the San Diego Housing Commission.  This project was developed in collaboration with the local community planning group, our client Squire ADI and the City of San Diego Planning Commission with the goal of providing needed affordable housing in the diverse North Park neighborhood.  Financed through public tax credits and private funding, the project sets a standard for developing affordable housing.

 The architecture is defined by the context of the neighborhood craftsman style bungalows with wood and stucco siding, low sloped roofs and stone massing.  The units are a mix of flats and two story townhomes with their front doors and entry porches facing the street.  The goal was to create a sense of community and individual homes within a multi-family development.